Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

1o ΓΕΛ Αλεξάνδρειας ~ Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Από τη διαδήλωση του 1970 στη σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία.

|| || ||

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Από τη διαδήλωση του 1970 στη σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία.

 

Το ερώτημα  τελικά είναι: Μία μόνο ημέρα το χρόνο ή κάθε μέρα για τη Γη;

 

Η 22 Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, είναι μια ημέρα που έχει αφιερωθεί στην προστασία του πλανήτη μας και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος. Πώς φθάσαμε όμως σε αυτή;

Στις 22 Απριλίου 1970, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί ενώθηκαν για να πουν εμφατικά στην κυβέρνησή τους ότι είχε έρθει η ώρα να δώσουν προτεραιότητα στο περιβάλλον. Αυτή η μέρα ήταν το αποκορύφωμα πολύχρονης προσπάθειας και  παθιασμένης δουλειάς από τον γερουσιαστή του Ουισκόνσιν Gaylord Nelson και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Denis Hayes, στον οποίο ο Nelson είχε στραφεί για βοήθεια για να συμβεί αυτό. Και οι δύο εμπνεύστηκαν να δράσουν αφού έγιναν μάρτυρες μιας τεράστιας πετρελαιοκηλίδας στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Επέλεξαν την 22η Απριλίου, καθώς βρισκόταν μεταξύ των ανοιξιάτικων διακοπών και των τελικών μετά τις εξετάσεις, δίνοντάς τους την καλύτερη ευκαιρία να δουν τους μαθητές να υποστηρίζουν τις προσπάθειές. Η ιδέα αυτή του 1970 σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σταδιακά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. «Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε», δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης έχει συμβάλει στην αλλαγή ή ενίσχυση διαφόρων νομοθεσιών παγκοσμίως σχετικά με το περιβάλλον. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Η σύμβαση των “Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή” (UNFCCC) υπογράφηκε και τέθηκε σε ισχύ στις 22 Απριλίου 1992, την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Η συμφωνία αυτή επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η Ημέρα της Γης από το 1970 μέχρι σήμερα, οδήγησε στην ψήφιση περιβαλλοντικών νόμων ορόσημων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Νόμων για την Καθαρά Ατμόσφαιρα, το Καθαρό Νερό και τα Απειλούμενα Είδη και την ίδρυση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). 

Πολλές χώρες υιοθέτησαν σύντομα παρόμοιους νόμους και το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν την Ημέρα της Γης ως ημέρα για την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει πολλές νομοθεσίες που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως η οδηγία για την ανακύκλωση των αποβλήτων το 1991 και η οδηγία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2003.

Το θέμα της Ημέρας της Γης 2024 είναι «Πλανήτης εναντίον Πλαστικών», με την απαίτηση να μειώσουμε την παραγωγή πλαστικών κατά 60% έως το 2040. Αν επιλέξουμε να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτόν τον στόχο, θα μπορούσαμε να τον κάνουμε πραγματικότητα, επειδή το ήμισυ ΟΛΟΥ του πλαστικού που παράγεται ετησίως είναι πλαστικό μιας χρήσης. Το χρησιμοποιούμε μία φορά και το πετάμε έτσι ώστε να δημιουργεί πλαστικά νεκροταφεία στις χωματερές και στους ωκεανούς μας. 

Το αντίστοιχο σύνθημα για την περσινή χρονιά της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης ήταν το Invest in Our Planet. Επενδύστε στον πλανήτη μας, δηλαδή αφιερώστε τον χρόνο, τους πόρους και την ενέργειά σας για την επίλυση της κλιματικής κρίσης.

Σημείωση για την αντιγραφή χρησιμοποιήθηκαν οι πηγές:

1. www.earthday.org/how-earth-day-went-global-and-how-we-can-use-it-to-save-our-earth/

2. https://www.lesvosmuseum.gr/ekpaideytika-programmata/pagkosmia-imera-tis-gis

3. https://www.mononews.gr/afieromata/kathe-mera-gia-ti-gi/pagkosmia-imera-tis-gis-apo-ti-diadilosi-tou-1970-sti-sigchroni-perivallontiki-nomothesia

Στο πλαίσιο αυτό στο 1ο Γενικό Λύκειο Αλεξάνδρειας και στη προσπάθεια μας να ευαισθητοποιήσουμε αρχικά  τη σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς) - και όχι μόνο αυτούς,-  αλλά και την τοπική κοινωνία, οργανώνουμε σειρά δράσεων για τη γνωριμία με το περιβάλλον και προσπάθειες για τον περιορισμό αρνητικών επιπτώσεων σε αυτό από τις καθημερινές μας ενέργειες.

Γνωρίζετε τις προσπάθειες για την ανακύκλωση σε χαρτί, βιβλία, κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά καπάκια που γίνονται συστηματικά στο σχολείο για πολλά χρόνια και συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον . Σε αυτές  έχουμε αναφερθεί με άρθρα και εικόνες που δημοσιεύονται στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο κατ’ επανάληψη.

Σήμερα γίνεται αναφορά στο σύνθημα «επενδύστε στον Πλανήτη» και πως προσπαθούμε να δώσουμε νόημα σε αυτό.

Έτσι στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων τη σχολική χρονιά λειτούργησαν δύο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλους «Βιοποικιλότητα» και «Ορεινά Οικοσυστήματα». 

Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον: 1. στο Δέλτα Γαλλικού-Αξιού-Αλιάκμονα, 2. στην περιοχή των Λουτρών Πόζαρ. 3. στον Όλυμπο  και 4. σε δασικό περιβαλλοντικό μονοπάτι στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσης στην Αγκαθιά που σηματοδοτήθηκε από στελέχη του σχολείου. Παρακάτω στη φώτο γκάλερι δημοσιεύονται ενδεικτικές φωτογραφίες.

Επίσης πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στον αύλειο χώρο του σχολείου, όπου περισσότερα από είκοσι δέντρα διαφόρων ειδών όπως κέδρο, φλαμουριά, κουτσουπιά, σφενδάμι, βρουσουνέτια, υποκαστανιά, υγραδάμβαρη, μανόλια, λιγούστρο και άλλα φυτεύτηκαν σε μια προσπάθεια αφενός να αναβαθμίσουν αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο και να προσφέρουν λιγοστό οξυγόνο στην πόλη μας, αλλά και να αποτελέσουν μελλοντικό σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές που θα φοιτήσουν στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου της Αλεξάνδρειας. 

 

 

 

22 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Γης

 

Ακολουθούν φωτογραφίες σχετικές με τις δράσεις:

ΔΕΝΤΡΑ_1.jpg

ΔΕΝΤΡΑ_2.jpg

ΔΕΝΤΡΑ_4.jpg

ΔΕΝΤΡΑ_5.jpg

ΔΕΝΤΡΑ_9.jpg

1 – 5 Από τη δεντροφύτευση

 

ΟΛΥΜΠΟΣ_1.jpg

ΟΛΥΜΠΟΣ_2.jpg

6 – 7 Από την εξόρμηση στον Όλυμπο

 ΔΕΝΤΡΑ_7.jpg

Στο δασικό μονοπάτι  - Άγιος Αθανάσιος Αγκαθιά  - Άγρια Ορχιδέα

ΔΕΛΤΑ.jpg

ΔΕΛΤΑ_1.jpg

ΔΕΛΤΑ_2.jpg

9 – 11 Από την εξόρμηση στο Δέλτα Γαλλικού – Αξιού - Αλιάκμονα

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ.jpg

ΑΝΑΚ_ΒΙΒΛΙΑ_1.jpg

ΑΝΑΚ_ΒΙΒΛΙΑ_2.jpg

12 – 14 Ανακύκλωση Αλουμινίου και Χαρτιού - Απρίλιος 2024

ΔΕΝΤΡΑ_3.jpg

ΔΕΝΤΡΑ_6.jpg

ΔΕΝΤΡΑ_8.jpg

15 – 17 Η φύση ζωγραφίζει στον κάμπο του Ρουμλουκιού


Από το 1ο ΓΕ.Λ. Αλεξάνδρειας

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789