Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024

Βασίλειος Κοτίδης. Ερώτηση προς τον υπουργό μεταφορών για την Διοικητική και ποινική διαχείριση στον τομέα των επαγγελματιών οδηγών.

|| || ||

«Διοικητική και ποινική διαχείριση των εργοδοτών, διαχειριστών μεταφορών και εργαζομένων «επαγγελματιών οδηγών» και «αυτοαπασχολούμενων οδηγών» για παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 41 του Ν. 4850/21»

Κύριε Υπουργέ,

Με το άρθρο 41 του Ν. 4850/21 (ΦΕΚ 208/Α/21) καθορίσθηκε η δικαιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας των επαγγελματιών οδηγών:

«1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 η ανώτατη ηλικία για την άσκηση του επαγγέλματος του οδηγού φορτηγού ή λεωφορείου δημοσίας ή ιδιωτικής χρήσης ορίζεται στα εξήντα επτά (67) έτη.

2. Η ανώτατη ηλικία για την άσκηση του επαγγέλματος του οδηγού σχολικού λεωφορείου, καθώς και τουριστικού λεωφορείου που χρησιμοποιείται για μεταφορά μαθητών ορίζεται στα εξήντα πέντε (65) έτη».

Η πρόσληψη εργαζομένου «επαγγελματία οδηγού» και η παροχή υπηρεσιών «αυτοαποκαλούμενου οδηγού» σε μεταφορικές επιχειρήσεις Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που εκτελούν μεταφορές με φορτηγά ή λεωφορεία δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης προϋποθέτει για λόγους «ασφάλειας των συγκοινωνιών» να συντρέχουν αθροιστικά τα παρακάτω:

α) Να έχουν άδεια οδήγησης,

β) να πληρούν τις προϋποθέσεις υγείας κατά τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και

γ) να μην έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67 ο ) έτος της ηλικίας τους (παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 2963/01, παρ. 1 του άρθρου 41 του Ν. 4890/21 κλπ.).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που υποβλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων για τη θεσμοθέτηση του άρθρου 41 του Ν. 4890/21 διευκρινίζεται ότι:

«Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αδειών φορτηγών και λεωφορείων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης να μην καταθέτουν την επαγγελματική άδεια οδήγησης και να συνεχίζουν τη δραστηριοποίησή τους ως επαγγελματίες οδηγοί, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί το δικαίωμα που απορρέει από την παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 4266/14 που κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης για την οδική κυκλοφορία κλπ. για τον περιορισμό της ισχύος μέχρι τα εξήντα επτά (67) έτη των αδειών οδήγησης που εκδίδονται σε εθνικό επίπεδο σε εφαρμογή του άρθρου 41 του Ν. 4850/21.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια η διοικητική και ποινική μεταχείριση των εργοδοτών, διαχειριστών μεταφορών και εργαζομένων «επαγγελματιών οδηγών» και «αυτοαπασχολούμενων οδηγών» που προσλαμβάνουν «επαγγελματίες οδηγούς» που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας των εξήντα επτά (67) ετών, θέτοντας εν γνώσει τους σε κίνδυνο την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την ασφάλεια των χρηστών του Δημοσίου οδικού δικτύου, ασκώντας επάγγελμα, χωρίς να πληρούν αθροιστικά όλους τους όρους και προϋποθέσεις που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789