Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024

Μυθικές ευρωανατροπές από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο Conference League. Γράφει ο Βαγγέλης Μπίλλης

|| || ||

Αυτό που έγινε την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 είναι κάτι που δεν έχει ελληνικό προηγούμενο και θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια αν μη τι άλλο. Δύο σχεδόν ταυτόχρονες ελληνικές προκρίσεις στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης με ανατροπή του συνολικού σκορ (ο ΠΑΟΚ έψαχνε ανατροπή δύο τερμάτων και ο Ολυμπιακός τριών) που έμοιαζαν τόσο πολύ μεταξύ τους, αλλά παράλληλα είχαν και αρκετές διαφορές. 

 

 

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ “ΤΟΥΜΠΑΣ”

Ο ΠΑΟΚ διέλυσε με 5-1 την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, στεναχωρώντας τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της και παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος προσδοκούσε την παρουσία της ομάδας του στον τελικό του Europa Conference League και αλλαγή της έδρας του τελικού, με προορισμό την Τσεχία, λόγω των καλοκαιρινών επεισοδίων που προκάλεσαν οι Χούλιγκανς της ομάδας του στην Αθήνα.

 

Ας ξεκινήσουμε από τα ρεκόρ του ΠΑΟΚ, γιατί για ΠΡΩΤΗ φορά στην ιστορία του καταφέρνει να ανατρέψει εις βάρος του σκορ δύο ή περισσότερων τερμάτων σε νοκ αουτ αναμετρήσεις, σε 11 φορές που αντιμετώπισε μια τέτοια κατάσταση, κερδίζοντας μονο στις 3 εξ αυτών. Παράλληλα, έχει την κορυφαία επιθετική παρουσία από τις ομάδες που ξεκίνησαν από τους ομίλους του Europa Conference League και συνεχίζουν, με 21 γκολ.

 

 

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε την ομάδα του με 4-2-3-1 και δύο αλλαγές συγκριτικά με το πρώτο παιχνίδι. Στα δεξιά της άμυνας θέση πήρε ο φυσικός αρχηγός του ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια αντί του Ότο και παρτενέρ του Μεϊτέ στα αμυντικά χαφ αποτέλεσε ο Σβαμπ αντί του Οζντόεφ. Οι άλλες θέσεις ήταν Κοτάρσκι στο τερμα, δίδυμο κεντρικών αμυντικών οι Κουλιεράκης, Κεντζιόρα, αριστερό μπακ ο Μπάμπα. Δεξί χαφ Ζίβκοβιτς, αριστερό χαφ Τάισον, σέντερ φορ Μπράντον Τόμας και πίσω του ο Κωνσταντέλιας.

 

Με τις δύο αλλαγές παρατηρούμε ότι ο Λουτσέσκου θέλησε να γεμίσει με ηγετικές προσωπικότητες την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ για να δώσει εξ αρχής τον τόνο του παιχνιδιού, καθώς παράλληλα και την επιστροφή του διδύμου Μεϊτέ - Σβαμπ, μετά τον αγώνα ρεβάνς για τον ημιτελικό κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ, που αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια του ΠΑΟΚ.

 

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, με τη δύναμη της έδρας και του κόσμου του, “έπιασε από το λαιμό” την Ντιναμό από πολύ νωρίς. Πήρε την μπάλα στα πόδια του και έκανε σαφές ότι ήθελε να γίνει το αφεντικό της αναμέτρησης. Συνεχείς κινήσεις χωρίς την μπάλα, μπορούσαν να βρεθούν οι χώροι, ώστε να μεταφερθεί η μπάλα με ασφάλεια προς την αντίπαλη περιοχή. 

Με βάση την εικόνα του παιχνιδιού, ο ΠΑΟΚ άργησε να βρει το γκολ που δικαιούταν από την αρχή. Το σκορ άνοιξε ο Μπάμπα στο 27’ μετά από κόρνερ, που φάνηκε να είναι δουλεμένο στην προπόνηση (εκτέλεση στο πρώτο δοκάρι, κεφαλιά - γύρισμα από τον Κουλιεράκη και γκολ εξ επαφής στο δεύτερο δοκάρι από τον αμαρκάριστο Μπάμπα).

Το δεύτερο γκολ, που σημειώθηκε στο 33’ είναι προϊόν της ψυχολογικής τόνωσης και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που επικρατούσε εκείνη την ώρα στο γήπεδο, με τον Κουλιεράκη να εξαπολύει ένα δυνατό μακρινό σουτ, την μπάλα να κοντράρει και με αυτόν τον τρόπο να σημειώνεται το 2-0.

Ο ΠΑΟΚ, μάλιστα, ευτύχησε να πάρει σκορ πρόκρισης από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, καθώς σκόραρε στο 42’ με τον Μπράντον Τόμας με κεφαλιά - ψαράκι όντας ανενόχλητος στην κροατική περιοχή. 

Σίγουρα ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά ημίχρονα στην ιστορία της ομάδας.

 

Το δεύτερο ημίχρονο, όμως, ήταν άλλη ιστορία.

Η Ντινάμο μπήκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να αγχώσει τους γηπεδούχους σκοράροντας με ένα διαγώνιο σουτ του Χότζα στο 49’.

Από κει και έπειτα υπήρχε ενα εικοσάλεπτο αγωνιστικής καθίζησης για τους Θεσσαλονικείς που μεταφράστηκε σε σοβαρές απειλές για την εστία του Κοτάρσκι, ο οποίος πραγματοποίησε 2-3 πολύ μεγάλες επεμβάσεις και δικαιολόγησε τον ντόρο που γίνεται γύρω από το όνομά του στα κιτάπια μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. 

Κάπου εκεί, ο προπονητής του ΠΑΟΚ αφουγκράστηκε το πρόβλημα και προχώρησε σε βελτιωτικές κινήσεις από τον πάγκο. Αποτέλεσμα αυτης της ανανέωσης ήταν το 4-1, πάλι μετά από πανομοιότυπη εκτέλεση κόρνερ απ’ την άλλη μεριά του γηπέδου, με σκόρερ τον κορυφαίο του γηπέδου Κουλιεράκη. Αλλά εγώ προσωπικά δεν στέκομαι τόσο στο γκολ, αλλά στη φάση που “γέννησε” το κόρνερ.

Εξαιρετικός συνδυασμός μεταξύ Σβαμπ, Κωνσταντέλια, Τόμας με τελικό αποδέκτη τον Ντεσπόντοφ που σούταρε και κέρδισε το κόρνερ. Διότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο του ΠΑΟΚ. Κάθετο παιχνίδι των χαφ του (Σβαμπ εν προκειμένω) ψάχνοντας τις διαρκείς κινήσεις των μεσοεπιθετικών και δη του “Ντέλια” και εν συνεχεία γρήγορο συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

Το 5-1 ήταν το κεράσακι στην τούρτα με το μαγικό κοντρόλ εν κινήσει του Ντεσπόντοφ να του δίνει το πλεονέκτημα ώστε να κερδίσει το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Ζίβκοβιτς, στέλνοντας και επίσημα τον ΠΑΟΚ στην οκτάδα ευρωπαϊκής διοργάνωσης για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

 



“ΘΡΥΛΙΚΗ” ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 

Μαγική εμφάνιση από τον Ολυμπιακό, ο οποίος αιφνιδίασε νωρίς τη Μακάμπι και στη συνέχεια είχε την απόλυτη υπεροχή τους ματς φτάνοντας στη νίκη - πρόκριση στην παράταση με 6-1, έχοντας 5 διαφορετικούς σκόρερ. 

Ποντένσε (10’), Φορτούνης (36’), Ελ Κααμπί (45+3, 65’), Γιόβετιτς (93’), Ελ Αραμπί (103’).

 

Αρχίζοντας από τα αριθμητικά στοιχεία της πρόκρισης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε κάτι που δεν είχε διαπράξει ελληνική ομάδα μέχρι στιγμής. Να προκριθεί, δηλαδή, έχοντας ηττηθεί στον πρώτο αγώνα εντός έδρας με διαφορά δύο ή περισσότερων τερμάτων. 

 

Κανείς στον οργανισμό του Ολυμπιακού δεν έκανε λόγο για πρόκριση μετά την “τεσσάρα” εντός έδρας από τους Ισραηλινούς. Παρ’ όλα αυτά αγωνίστηκε πολύ στοχευμένα και μεθοδικά ώστε να φτάσει καταρχήν στη νίκη και μετά σε μια ασύλληπτη πρόκριση.

 

 

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-3-3, έχοντας μόνο μια αλλαγή σε σχέση με τον αντίστοιχο αγώνα του “Γ. Καραϊσκάκης” στη θέση του τερματοφύλακα, με τον νεαρό Τζολάκη να παίρνει τη θέση του Πασχαλάκη που ένιωθε ενοχλήσεις. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Ρέτσο - Κάρμο, δεξί μπακ Ρόντινεϊ, αριστερό μπακ Ορτέγκα. Τριάδα στον άξονα τους Έσε, Τσικίνιο, Όρτα. Δεξί εξτρέμ Φορτούνη, αριστερά τον Ποντένσε και κορυφή Ελ Κααμπί. 

Το βασικότερο συστατικό σε αυτήν την επιτυχία - πέραν του γρήγορου τέρματος από τον Ντανιέλ Ποντένσε - ήταν το ανηλεές pressing και το αδιάκοπο man to man σε όλο το γήπεδο. Ο Μεντιλίμπαρ έχει διακρίνει την ευκολία με την οποία η ομάδα του δέχεται γκολ τη φετινή χρονιά, επομένως ζήτησε να μην φτάνει καν η μπάλα κοντά στην περιοχή του. Και, πράγματι, η οδηγία του αυτή τηρήθηκε κατά γράμμα. Σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισε ουδεμία επικίνδυνη κατάσταση, αντιθέτως δημιούργησε πληθώρα ευκαιριών ισοφαρίζοντας τη διαφορά  του πρώτου αγώνα από το πρώτο ημίχρονο.

Εν αντιθέσει με άλλα παιχνίδια που ο Φορτούνης έπαιζε πιο κεντρικά στην επιθετική ανάπτυξη, τώρα έμενε πιο πολύ στην δεξιά γραμμή για να συνεργάζεται με Ρόντινεϊ και τα κεντρικά χαφ, ώστε να μένει στην αριστερή πλευρά απομονωμένος ο Ποντένσε για να παίζει 1 vs 1 το αντίπαλο δεξί μπακ. Αυτό συνέβη αρκετές φορές, όπως άλλωστε και στη φάση του 0-1. 

Το δεύτερο γκολ μπήκε από όμορφη αντεπίθεση και την οξύνεια του Ποντένσε να κουβαλήσει την μπάλα και να πασάρει στην κατάλληλη στιγμή στον Φορτούνη ο οποίος πλάσαρε ψύχραιμα για το 0-2, ενώ το 0-3 έγινε πάλι από ατομική ενέργεια του Ποντένσε και σέντρα πάρε - βάλε στον Μαροκινό σέντερ φορ του Ολυμπιακού. 

 

 

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε πολύ διαφορετικά με τη Μακάμπι να προσπαθεί να αντιδράσει βγαίνοντας από την περιοχή της και με αυτόν τον τρόπο κέρδισε πέναλτι στο 57’, στην πρώτη ουσιαστικά επίσκεψή της στην περιοχή του Ολυμπιακού. Με αυτόν τον τρόπο μείωσε σε 1-3 και είχε η ίδια σκορ πρόκρισης. 

Η αντίδραση του Ολυμπιακού, όμως, ήταν εξαιρετική, θυμήθηκε την ορμή του πρώτου ημιχρόνου και σκόραρε μετά από 8’ με το τρομερό ψαλιδάκι του Ελ Κααμπί. Με την πάροδο του χρόνου έβγαινε η κούραση των παικτών του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα κάποια αμυντικά κενά και ευκαιρίες της Μακάμπι. 

Τότε ενήργησε σωστά και γρήγορα ο προπονητής του, φρεσκάροντας την ομάδα σε καίριες θέσεις. Επομένως, ξαναπήρε τα ηνία έχοντας σημαντικές ευκαιρίες για το πολυπόθητο γκολ μέχρι τη λήξη του παιχνιδιού. Αυτό δε συνέβη και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Εκεί μίλησε η κλάση δύο πολύ σπουδαίων επιθετικών με τους Γιόβετιτς και Ελ Αραμπί να σκοράρουν και να στέλνουν τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά του Europa Conference League.


 

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

 

Οι δυο ελληνικές ομάδες πραγματοποίησαν πολύ σπουδαίες εμφανίσεις και ακόμα σπουδαιότερες προκρίσεις. Κλήθηκαν και οι δύο να διαχειριστούν μία πολύ δύσκολη στιγμή στα παιχνίδια τους, γιατί το πιο δύσκολο πράγμα όταν κυνηγάς τέτοιες ανατροπές είναι να δέχεσαι γκολ ενώ έχεις πάρει σκορ πρόκρισης ή έστω παράτασης. Δε λύγισαν, όμως, και έφτασαν σ’ αυτά τα μοναδικά επιτεύγματα. 

Βλέπουμε πόσο καλό μας κάνει που το πρωτάθλημα μας έχει αρχίσει να ξαναγίνεται ανταγωνιστικό και δρέπουμε αυτούς τους καρπούς με τις ευρωπαϊκές πορείες. Είμαστε η μοναδική χώρα εκτος του ευρωπαϊκού TOP-5 (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) που συνεχίζουμε με 2+ ομάδες στα προημιτελικά των τριών διοργανώσεων της UEFA. Ας αρχίσουμε να βλέπουμε, λοιπόν, το ποτήρι μισογεμάτο και ας αποτινάξουμε τη μιζέρια από πάνω μας. Καθώς, όπως πολύ εύστοχα δήλωσε ο Λουτσέσκου: 

“Στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη μία μέρα είσαι Θεός και την άλλη μέρα ο πιο ηλίθιος άνθρωπος στον κόσμο”. 

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, να έχουμε έναν ελληνικό ευρωπαϊκό τελικό στην Ελλάδα (βάσει διασταυρώσεων ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός μπορούν να βρεθούν μόνο στον τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στο στάδιο OPAP ARENA της ΑΕΚ).

Εκτίμησή μου ότι ο τελικός θα είναι ΠΑΟΚ - Άστον Βίλα, βέβαια!

 

 

Βαγγέλης Μπίλλης

Ο Βαγγέλης Μπίλλης είναι αθλητικός συνεργάτης στο anepikairos.grΜε καταγωγή από την Λάρισα, από μικρός είχε μεράκι με τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο. Μπορεί ένας σοβαρός τραυματισμός να μην του επέτρεψε να έχει την συνέχεια που ήθελε, το ποδόσφαιρο όμως και τα ομαδικά αθλήματα τα είχε πάντα στην καρδιά του. Αυτό τον οδήγησε στην αθλητική δημοσιογραφία, χωρίς συλλογικές προτιμήσεις και γράφει απευθυνόμενος σε όλους. Του αρέσει να αρθρογραφεί, αλλά του αρέσει εξίσου να βρίσκεται σε γήπεδα και να παρακολουθεί από κοντά παιχνίδια. Μας υπόσχεται να μας μεταφέρει εικόνα με μια διαφορετική ματιά για τα αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Αν το ποδόσφαιρο θα έχει την μερίδα του λέοντος σε όσα γράφει, οφείλεται στην αγάπη του για τον βασιλιά των σπορ.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789