Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024

Βαγγέλης Μπίλλης. Ανάλυση της 1ης αγωνιστικής των play off της Super League...και ωδή στην Premier League.

|| || ||

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ 1ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ SUPER LEAGUE ΚΑΙ ΩΔΗ ΣΤΗΝ PREMIER LEAGUΕ

Ολοκληρώθηκε η 1η αγωνιστική της Stoiximan Super League με τρία “διπλά” σε ισάριθμους αγώνες και βαθμολογικές ανακατατάξεις από την αρχή. Κατά σειρά, η ΑΕΚ πέρασε εύκολα από τη Λαμία με 4-0, ο Παναθηναϊκός ήταν ο θριαμβευτής του ντέρμπι επικρατώντας στο Φάληρο με 3-1, ενώ ο Άρης έκανε την έκπληξη της αγωνιστικής νικώντας στην “Τούμπα” 0-1.

Πλέον η βαθμολογία έχει ως εξης:

ΑΕΚ 62

ΠΑΟΚ 60

ΠΑΟ 59

ΟΣΦΠ 57

ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Η ΑΕΚ όπως μαρτυράει το σκορ κέρδισε πολύ εύκολα τη Λαμία, έχοντας καθολική υπεροχή κατά τη διάρκεια του ματς και από την στιγμή που βρήκε το γκολ σε καίριο σημείο (με τον Κάλενς στο 45+2) απλοποίησε πολύ την υπόθεση νίκη. Στη συνέχεια αντί να ρίξει ρυθμούς τους ανέβασε (πολύ σημαντικό γεγονός ότι έχει να σκέφτεται μόνο το πρωτάθλημα) και σημείωσε άλλα τρία τέρματα. Επομένως, είναι ένα παιχνίδι που δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης.

 

ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΗΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το ντέρμπι των αιωνίων ξεκίνησε έχοντας και τους δύο μονομάχους σε μεγάλη εσωστρέφεια. Ο μεν Ολυμπιακός προερχόταν από μεσοβδόμαδο διασυρμό εντός έδρας από την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 1-4 για τη φάση των 16 του Europa Conference League, o δε Παναθηναϊκός από απρόσμενες γκέλες εντός των τειχών με Λαμία, Κηφισιά και ΟΦΗ την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επέλεξε σχηματισμό 4-4-2 με Πασχαλάκη στο τέρμα, δεξι μπακ Ρόντινεϊ, αριστερό μπακ Ορτέγκα στοπερ Κάρμο, Μπιανκόν. Αμυντικά χαφ Έσε και Όρτα, δεξί χαφ Μασούρα, αριστερό χαφ Ποντένσε και επιθετικό δίδυμο τους Ελ Κααμπι και Ναβάρρο. Πέρα από την αλλαγή σχηματισμού, προέβη και σε τρεις αλλαγές προσώπων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό αγώνα που προηγήθηκε (Μπιανκόν αντί του τιμωρημένου Ρέτσου, Μασούρας αντί Φορτούνη, Ναβάρρο αντι Τσικίνιο).

 

Προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να ασκήσει πίεση στο αμυντικό δίδυμο του Παναθηναϊκού και να τονώσει την επιθετικότητα και αποτελεσματικότητα της ομάδας του, καθώς όπως δήλωσε διέκρινε ότι η ομάδα του έχει πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων.

Απ’ ότι φάνηκε, όμως, ο συλλογισμός του ήταν πολύ λάθος. Τίποτα δεν πήγε καλά για τον Ολυμπιακό, καθώς ακόμα και όταν προηγήθηκε με τον Ποντένσε δεν ήταν καλύτερος (όπως - προς τιμήν του - ανέφερε και ο Μεντιλίμπαρ).

Στο επιθετικό σκέλος, ναι μεν προτιμήθηκε σχήμα με δυο φορ για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, αλλά έτσι αφαιρέθηκε εξ ολοκλήρου η δημιουργια του Ολυμπιακού.

Οποιαδήποτε ομάδα εν έτει 2024 αγωνίζεται με δυο φορ, γνωρίζει ότι ο ένας από τους δύο - τουλάχιστον - πρέπει να είναι καλός με την μπάλα στα πόδια για να μπορεί να κινείται εκτός περιοχής ώστε να συνεισφέρει δημιουργικά.

Το δίδυμο Ναβάρρο - Ελ Κααμπί δε θα μπορούσε να προσφέρει κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικό της έλλειψης δημιουργίας είναι ότι ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τον αγώνα με μόλις 0.50 xGoals (αυτός ο δείκτης είναι από τους σημαντικότερους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και σου λέει πόσα τέρματα “δικαιούσαι” με βάσει την ποσότητα, αλλά κυρίως την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησες), τον χειρότερο φετινό απολογισμό του στο πρωτάθλημα, ενώ ο βασικός επιθετικός του και μέχρι πρότινος πρώτος σκόρερ τής Σούπερ Λιγκ, Ελ Κααμπί, έκανε μόλις μία επαφή εντός της αντίπαλης περιοχής, ενώ έχει μέσο όρο φετος 6,5 επαφές.

Αυτό συνέβη, γιατί κατέβαινε χαμηλά στον χώρο του κέντρου, με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα που υπήρχε μεταξύ κέντρου και επίθεσης του Ολυμπιακού.

Αποτέλεσμα αυτού του αποτυχημένου πλάνου ήταν ο Ολυμπιακός να καταφεύγει σε ένα ποδόσφαιρο άλλης εποχής με συνεχή γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή.

Αμυντικά δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά πράγματα, διότι ως γνωστόν, ο φετινός Ολυμπιακός πολύ δύσκολα περιορίζει τις απειλές προς την εστία του.

Ο Παναθηναϊκός από τη μεριά του έδειξε πόσο σημαντικό είναι να κάνεις τα απλά πράγματα στο ποδόσφαιρο. Ο Φατίχ Τερίμ, παρέταξε την ομάδα του με 4-3-3 χωρίς εκπλήξεις στην εντεκάδα, παρά τα πρόσφατα ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Κλήθηκε, μάλιστα, να αντιμετωπίσει μια δυσκολία πολύ νωρίς στον αγώνα, γιατι στο 6’ προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή του βασικού τερματοφύλακα Ντραγκόφσκι με τον - ήρωα της πρόκρισης επί του Ολυμπιακού στο ίδιο γήπεδο, στο κύπελλο - Λοντίγκιν.

Γνωρίζοντας ότι το αμυντικό του δίδυμο (Αράο - Ακαϊντίν) δεν έχει αγωνιστεί πολύ μαζί και αποτελείται από βαριά κορμιά που έχουν “θέματα” στο ανοιχτό γήπεδο, προτίμησε να αμυνθεί σε χαμηλά μέτρα, χωρίς να πιέζει ψηλά.

Σε αυτό του το σκεπτικό βοήθησε άθελά του κι ο Μεντιλίμπαρ με το σχήμα που επέλεξε. Στην τριάδα του κέντρου επέστρεψε ο Ρούμπεν Πέρεθ ως ανασταλτικός μέσος, έχοντας δίπλα του Μπακασέτα και Τσέριν, με την ιδιαιτερότητα ότι ο δεξιοπόδαρος Τσέριν αγωνίστηκε ως αριστερός εσωτερικός μέσος για να καλύπτει τις επελάσεις του Ρόντινεϊ και ο Μπακασέτας ως δεξιός εσωτερικός μέσος.

Αμυντικά, δεν ανέβαζε το ένα από τα δύο “οκτάρια” να πρεσάρει τα αντίπαλα στόπερ, παρά άφηνε τον Ιωαννίδη, με την εντολή να “οδηγεί” την μπάλα στον Μπιανκόν και όχι στον Κάρμο, ο οποίος μπορεί να κατεβάσει την μπάλα.

Επομένως, στα χαφ δημιουργούνταν συνεχώς υπεραριθμίες λόγω της σχέσης 3 vs 2 (Περεθ, Τσέριν, Μπακασέτας έναντι Έσε και Όρτα) και είτε έκλεβαν μπάλες και έβγαιναν στην αντεπίθεση είτε κέρδιζαν κατοχή μετά τα αποτυχημένα γεμίσματα των παικτών του Ολυμπιακού.

Στην επίθεση πολύ μεγάλο παιχνίδι έκανε ο Ιωαννίδης (σκόρερ δύο τερμάτων και διαρκής απειλή για την άμυνα του Ολυμπιακού), όπως και ο Μπερνάρ (μια ασίστ και συμμετοχή στα άλλα δυο τέρματα του Παναθηναϊκού), ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις προωθήσεις του Ροντινέι και την αμυντική του ασυνέπεια και αποτέλεσε επιθετικό πυλώνα στη μεγαλειώδη νίκη του Παναθηναϊκού.

 

ΑΡΗΣ: ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ήταν το μοναδικό ανάμεσα σε ομάδες που αγωνίστηκαν και οι δύο μεσοβδόμαδα. Βέβαια, διαφορετικού είδους παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε εκτός έδρας, Πέμπτη, σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση, ενώ ο Άρης έπαιζε εντός έδρας, με μια μέρα παραπάνω ξεκούραση (Τετάρτη), με υποδεέστερο αντίπαλο και για την προάσπιση του 1-0 που είχε κερδίσει τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο.

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με δύο αλλαγές σε σχέση με την εντεκάδα κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Αντόνιο αντί Οζντόεφ στα χαφ και Μουργκ αντί Κωνσταντέλια στη θέση του επιτελικού μέσου), αλλά εμφανίστηκε άκρως κουρασμένος, απογοητευμένος από την αρνητική έκβαση (ήττα με 2-0) του αγώνα στην Κροατία και - ίσως - με το μυαλό στη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης. Έχει την καλύτερη επίθεση από όλες τις ελληνικές ομάδες φέτος είτε μιλάμε για πρωτάθλημα είτε για Ευρώπη, αλλά η απουσία ενός σέντερ φορ/σκόρερ τον “στοιχειώνει” σε τέτοια παιχνίδια που δεν βρίσκει γκολ απο τα χαφ και τα εξτρέμ. Δεν υπήρχε φαντασία στο παιχνίδι του, καθόλου προσωπικές ενέργειες 1 vs 1 και το κυριότερο δεν μπορούσαν να περάσουν την μπάλα στα μεσοδιαστήματα ώστε να βρεθεί το κατάλληλο ρήγμα και οι προϋποθέσεις για επίτευξη κάποιου τέρματος.

Η δυσκολία στη δημιουργία του ΠΑΟΚ μαρτυράται κι εδώ από τα xGoals, διότι είχε μόνο 0.70xG, την τρίτη χειρότερη συγκομιδή του στο φετινό πρωτάθλημα (δεν είναι τυχαίο ότι την δεύτερη χειρότερη την είχε με 0.50xG πάλι κόντρα στον Άρη, στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στην Τούμπα, που έληξε 0-0) Ο Άρης φέτος αποτελεί τον κακό δαίμονα του ΠΑΟΚ. Είναι αήττητος σε τρία παιχνίδια (2-1-0), του έχει στερήσει 8 κομβικότατους βαθμούς στην προσπάθειά του ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα και δέχτηκε μόλις ένα τέρμα σε τρία παιχνίδια απέναντι σε μία ομάδα που έχει πετύχει περισσότερα από 100 φέτος σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Άρης δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση τόσο αγωνιστικά (τελευταία αγωνιστική κανονικής διάρκειας στέρησε δύο βαθμούς από ΑΕΚ στις καθυστερήσεις) όσο και ψυχολογικά μετά την μεσοβδόμαδη πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου μετά από 14 χρόνια και θα διεκδικήσει το τρόπαιο στις 17/05 κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Το πλάνο του Μάντζιου απέδωσε σε απόλυτο βαθμό. Παρέταξε την ομάδα του με 4-3-3, τρεις αμυντικούς χαφ (Ζαν Ζουλ, Βερστράτε, Νταρίντα) με σαφή οδηγία, όμως, για pressing ψηλά. Δύο ταχύτατους και ικανότατους στο 1 vs 1 εξτρέμ (Σαβέριο, Σουλεϊμάνοφ) και τον Μορόν στην κορυφή. Ανασταλτικά, ο Νταρίντα πίεζε πάντα την πρώτη μπάλα που πήγαινε στα στόπερ του ΠΑΟΚ, ερχόμενος στο πλευρό του Μορόν.

Έτσι κέρδιζε μέτρα όλη η ομάδα και τα άλλα δυο αμυντικά χαφ του Άρη ήταν προσηλωμένα στο να μην πάρει μπάλα ο Μεϊτέ που αποτελεί το σημαντικότερο παίκτη της μεσαίας γραμμής του ΠΑΟΚ και μετρονόμο του παιχνιδιού του.

Επιθετικά, ο Άρης δεν έδειξε πολλά πράγματα, είχε ως κύρια στόχευση να περάσει την μπάλα στα άκρα είτε στην πλάτη των μπακ είτε στα πόδια των εξτρέμ του, αλλά δεν του βγήκε. Ακόμα κι έτσι, όμως, το γκολ επετεύχθη μέσω της αμυντικής τακτικής του, διότι ο Σαβέριο έκλεψε την μπάλα στο τελευταίο ⅓ της άμυνας του ΠΑΟΚ, πέρασε για τον Μορόν και αυτός με ένα πολύ δύσκολο και πανέμορφο τρόπο γύρισε το κορμί του και έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Κοτάρσκι, στην πρώτη και μοναδική τελική του Άρη στο πρώτο μέρος.

 

LAST DANCE?

Την Κυριακή που μας πέρασε, εκτός από τα δικά μας Playoffs είχε και έναν σημαντικότατο αγώνα για την Premier League, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε 1-1, με τη Λίβερπουλ να είναι καλύτερη συνολικά, αλλα τη Μάντσεστερ Σίτι να έχει δύο δοκάρια και γενικά πραγματοποιήθηκε ένα υπέροχο παιχνιδι. Γεμάτες κερκίδες υπό καταρρακτώδη βροχή (ενώ ⅔ παιχνίδια της Super League διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών), ασύλληπτος ρυθμός, ευκαιρίες εκατέρωθεν. Το τελικό αποτέλεσμα βρήκε “κερδισμένη” την Άρσεναλ με την κορυφή να παίρνει φωτιά.

Άρσεναλ 64

Λίβερπουλ 64

Μάντσεστερ Σίτι 63

Στο τέλος της ημέρας, όμως, τίποτα απ’ αυτά δεν έχει σημασία, γιατί ίσως παρακολουθήσαμε την τελευταία “μονομαχία” μεταξύ του Γιούργκεν Κλοπ και του Πεπ Γκουαρδιόλα. Και λέω “ίσως”, γιατί όπως έχει γνωστοποιήσει ο Γερμανός τεχνικός της Λίβερπουλ, το καλοκαίρι αποχωρεί από τον πάγκο της (έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καθίσει σε άλλο πάγκο τουλάχιστον προς το παρόν), ενώ οι δυο ομάδες συνεχίζουν και στον θεσμό του κυπέλλου και μπορεί να ξανανταμώσουν εκεί.

Ενώ την προηγούμενη δεκαετία τα μάτια όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη ήταν στις αναμετρήσεις μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα (ιδίως για να να παρακολουθήσουν την “αντιπαλότητα” Ρονάλντο - Μέσι), από την στιγμή που πήγε ο Πεπ στο “Νησί” για να αναλάβει τις τύχες της Μάντσεστερ Σίτι, το 2016 (έναν χρόνο νωρίτερα είχε μεταβεί ο Κλοπ στην Λίβερπουλ) οι αναμετρήσεις Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Σίτι ήταν αυτές που έκλεβαν την παράσταση και καθήλωναν εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως.

Και όχι για να δουν κάποιους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές (αν και πάντα είχαν και έχουν τρομερούς ποδοσφαιριστές στα ρόστερ τους), αλλά η αύρα και οι ευρεσιτεχνίες των δύο τεχνικών επισκίαζαν τα πάντα γύρω τους.

Σε αυτά τα 8 χρόνια αναμετρήθηκαν 22 φορές ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης έχοντας ως απολογισμό: 8 νίκες Λιβερπουλ (Κλοπ) 7 νίκες Μάντσεστερ Σίτι (Γκουαρδιόλα) 7 ισοπαλίες

Μάλιστα, ο Κλοπ αποτελεί το μοναδικό προπονητή που διατηρεί τόσο καλή παράδοση και περισσότερες νίκες έναντι του Γκουαρντιόλα σε τόσο μεγάλο αριθμό αγώνων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας λείψουν αυτές οι αναμετρήσεις…

 

Βαγγέλης Μπίλλης

Ο Βαγγέλης Μπίλλης είναι αθλητικός συνεργάτης στο anepikairos.grΜε καταγωγή από την Λάρισα, από μικρός είχε μεράκι με τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο. Μπορεί ένας σοβαρός τραυματισμός να μην του επέτρεψε να έχει την συνέχεια που ήθελε, το ποδόσφαιρο όμως και τα ομαδικά αθλήματα τα είχε πάντα στην καρδιά του. Αυτό τον οδήγησε στην αθλητική δημοσιογραφία, χωρίς συλλογικές προτιμήσεις και γράφει απευθυνόμενος σε όλους. Του αρέσει να αρθρογραφεί, αλλά του αρέσει εξίσου να βρίσκεται σε γήπεδα και να παρακολουθεί από κοντά παιχνίδια. Μας υπόσχεται να μας μεταφέρει εικόνα με μια διαφορετική ματιά για τα αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Αν το ποδόσφαιρο θα έχει την μερίδα του λέοντος σε όσα γράφει, οφείλεται στην αγάπη του για τον βασιλιά των σπορ.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789