Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024

Οι ομάδες της Super League στην εκκίνηση των play off. Του αθλητικού συνεργάτη Βαγγέλη Μπίλλη.

|| || ||

Φτάσαμε αισίως στην ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Stoiximan Super League. Ένα πρωτάθλημα που μας χάρισε δυνατές συγκινήσεις εντός αγωνιστικού χώρου και αρκετούς λόγους που μας κάνουν να προβληματιζόμαστε, εκτός αυτού. Ας επικεντρωθούμε, όμως, στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι.

Και φέτος παρακολουθούμε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με τέσσερις ομάδες να δείχνουν ότι μπορούν να φτάσουν στην κατάκτηση του, αλλά πολύ θεαματικότερο και παραγωγικότερο εν συγκρίσει με πέρυσι. Χαρακτηριστικά, πέρυσι στο ίδιο σημείο της σεζόν είχαν σημειωθεί 414 τέρματα (2.27 Μ.Ο. / αγώνα), ενώ φέτος σημειώθηκαν 545 τέρματα (3.00 Μ.Ο. / αγώνα). Αύξηση κατά 131 γκολ. Το ενθαρρυντικότερο, μάλιστα, είναι η αύξηση των τερμάτων που παρουσιάζουν οι ομάδες που συμμετέχουν στα Playouts. Την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 ο 7ος του πρωταθλήματος και επικεφαλής των Playouts Παναιτωλικός είχε σημειώσει 26 γκολ και η ουραγός Λαμία 13, την ώρα που τη φετινή σεζόν η 7η Λαμία έχει σημειώσει 35 και ο τελευταιος ΝΠΣ Βόλος έχει στο ενεργητικό του 24.

Στη μάχη της κορυφής βλέπουμε όμορφες αναμετρήσεις και συνεχείς εναλλαγές στην πρωτοπορία με την τελική κατάταξη μέχρι στιγμής να έχει ως εξής:

ΠΑΟΚ 60β., ΑΕΚ 59β., ΟΣΦΠ 57β., ΠΑΟ 56β.

 

Με μία πρώτη ανάγνωση παρατηρούμε ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην κορυφή παρότι έχει ίδιο αριθμό ηττών με τον 4ο ΠΑΟ, ενώ η ΑΕΚ βρίσκεται έναν βαθμό πίσω έχοντας μόνο μία ήττα σε όλο το πρωτάθλημα, παραχωρώντας, όμως, 8 ισοπαλίες. Τέλος, ο ΟΣΦΠ ήταν η ομάδα με τα περισσότερα σκαμπανεβάσματα από την αρχή της σεζόν αδυνατώντας να βρει σταθερότητα παρά μόνο τον τελευταίο μήνα.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά για τον κάθε μονομάχο κάνοντας και μια εκτίμηση για τη συνέχεια και την τελική έκβαση.

Ο ΠΑΟΚ στην pole position

 

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στην χρονιά με πολύ χαμηλούς τόνους, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η λέξη πρωτάθλημα, έχοντας χάσει κομβικούς παίκτες της προηγούμενης χρονιάς μεσοαμυντικά (Ίνγκασον, Ντάγκλας Αουγκούστο) και με ξεκάθαρη προτεραιότητα την είσοδο στους ομίλους του Europa Conference League, που όχι απλώς εισήλθε, αλλά τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του, κερδίζοντας εντός και εκτός έδρας την Άιντραχτ Φρανκφούρτης αφήνοντάς την στη δεύτερη θέση.

Επένδυσε, όμως, στην ομοιογένειά του, το know how τού Λουτσέσκου στον πρωταθλητισμό και στην εμπιστοσύνη στη δουλειά της προηγούμενης σεζόν, χτίζοντας τη φετινή ομάδα, εντάσσοντας σταδιακά στο rotation παιδιά της ακαδημίας, όπως ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης, ο Μιχαηλίδης και δρέποντας τους καρπούς αυτής της εμπιστοσύνης φέτος.

Πολύ μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας αυτής πιστώνεται και στη διοίκηση του ΠΑΟΚ που στήριξε τον προπονητή στην κακή περσινή χρονιά και τον άφησε να δουλέψει με τον τρόπο του.

Ο ΠΑΟΚ κατά διαστήματα έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο δείχνοντας ανίκητος για ένα τρίμηνο, καθώς από τις 05/11/23 και το διπλό στον Πειραιά (2-4), μέχρι και τις 04/02/24 έτρεξε ένα σερί 11-0-1 στο πρωτάθλημα.

Ακολούθησε μία φυσική “κοιλιά” ενός μήνα με άσχημα αποτελέσματα στα ντέρμπι του πρωταθλήματος και έναν οδυνηρό αποκλεισμό από το κύπελλο στα πέναλτι από τον Παναθηναϊκό.

Δείχνει να μην έχει φτάσει στο απόγειο της φόρμας της

 

Η χρονιά της ΑΕΚ προς το παρόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά περίεργη και περίπλοκη. Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος αποτελούσε το πρώτο φαβορί για κατάκτηση του, καθώς ουσιαστικά είναι η ίδια ομάδα με την περσινή, χωρίς καμία καθοριστική απώλεια και προσθέτοντας βάθος στο ρόστερ της με συγκεκριμένες κινήσεις.

Αντ’ αυτού δεν βρήκε ποτέ σταθερό ρυθμό μες στη σεζόν (τροχοπέδη αποτέλεσαν οι αρκετοί τραυματισμοι διάφορων κομβικών παικτών), με μεγαλύτερο πρόβλημά της την ευκολία που δεχόταν γκολ (σημαντική η απουσία του Μουκουντί για περίπου ένα μήνα, λόγω συμμετοχής στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής).

Φανταστείτε ότι συγκέντρωσε ακριβώς τον ίδιο αριθμό βαθμών σε σχέση με πέρυσι, σκοράροντας 9 γκολ περισσότερα (60 έναντι 51), αλλα δεχόμενη και 11 γκολ παραπάνω (25 έναντι 14).

Πολύ μεγάλο πρώιμο στόχο αποτέλεσε η είσοδος στους “χρυσοφόρους” ομίλους του Champions League (γι’ αυτο και αρνήθηκε πρόταση της Λανς το καλοκαίρι για τον Λιβάι Γκαρσία μεγαλύτερη των 20 εκ. ευρώ), χωρίς επιτυχία, εν συνεχεία δεν κατάφερε να προκριθεί από τους ομίλους του Europa League, καταλαμβάνοντας την 4η θέση σ’ έναν - ομολογουμένως - πολύ δύσκολο και απαιτητικό όμιλο με Μαρσέιγ, Μπράιτον και Άγιαξ.

Παράλληλα, αποκλείστηκε στο κύπελλο από τον Άρη σε έναν στόχο που δεν έδειξε να δίνει πολύ μεγάλη βάση.

Προβληματική χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα

 

Ο Ολυμπιακός είναι η ομαδα του Big-4 με τα μεγαλύτερα πάνω - κάτω της χρονιάς. Ξεκίνησε με φιλοδοξίες και ένα σωστό - φαινομενικά - οργανόγραμμα, για να διαγράψει την τραγική χρονια του προηγούμενου έτους, επιλέγοντας πρώτα Αθλητικό Διευθυντή εγνωσμένης αξίας και αποτελεσμάτων (Αντόνιο Κορδόν), ο οποίος επέλεξε τον προπονητή (Ντ. Μαρτίνεθ) που θεωρούσε καταλληλότερο για το πλάνο που είχε στο μυαλό του, αλλά χωρίς επί της ουσίας να στηριχτεί με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και ειδικά στον μεσοαμυντικό χώρο που έχει οφθαλμοφανέστατα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι παθογένειες προηγούμενων χρόνων που οι προπονητές διαδέχονταν ο ένας τον άλλον χωρίς να αποτελεί κριτήριο πρόσληψής τους η φιλοσοφία ή κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους.

Μέχρι τον Φεβρουάριο, λοιπόν, είχαν περάσει από το συγκεκριμένο πόστο τέσσερις προπονητές (Μαρτίνεθ, Καρβαλιάλ, Συλαϊδόπουλος ως υπηρεσιακός, Μεντιλίμπαρ).

Πάντως, ο Μεντιλίμπαρ έχει δείξει θετικά στοιχεία, ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτοτητα (πίεση ψηλά και προσπάθεια ανάκτησης κατοχής στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου, κυριαρχία μέσω ασφαλούς κατοχής της μπάλας, περιορισμός λαθών στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής και διασφάλιση της αμυντικής συνοχής), έχει ξεκινήσει με 6/6 εντός και εκτός συνόρων, ενώ ο Ολυμπιακός προχώρησε σε πολύ σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις τον Γενάρη, κυρίως με την απόκτηση των Τσικίνιο, Όρτα και Κάρμο (ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Πόρτο), αν και οι δύο τελευταίοι αγωνίζονται ως δανεικοί.

Ο Αλαφούζος κι ο Τερίμ κρίνουν την έκβαση της χρονιάς

 

Και ο Παναθηναϊκός μιμούμενος τις συνήθειες των αντιπάλων του δε διάγει και την πιο ήρεμη σεζόν. Όλα είναι θέμα οπτικής, όμως. Αν είσαι αισιόδοξος βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο με πρόκριση σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, που αποτελούσε πρωταρχικο στόχο για οικονομικούς και αγωνιστικούς λόγους, πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου και απόσταση μιας νίκης - ουσιαστικά - από τον πρωτοπόρο (4 βαθμοί).

Αν είσαι απαισιόδοξος, όμως, βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο. Αποκλεισμός από τη συνέχεια των ομίλων του Europa League, με την τέταρτη θέση να αποτελεί αποτυχία βάσει των δεδομένων που υπήρχαν (τελευταίο παιχνίδι εντός έδρας με Μακάμπι Χάιφα, με τον Παναθηναϊκό να “παίζει” για δύο αποτελέσματα, αλλά να ηττάται), πρόκριση μεν στον τελικό, αλλά με δυο προκρίσεις στα πέναλτι ώντας πολύ τυχερός στο “ζευγάρι” με τον ΠΑΟΚ, και στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην 4η θέση με 4 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο φετινός Παναθηναϊκός θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και της απόφασης του προέδρου του να απολύσει τον άκρως επιτυχημένο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μεσούσης της περιόδου για να προσλάβει τον Φατίχ Τερίμ.

Εκ προοιμίου θεωρώ αυτήν την απόφαση λάθος από κάθε άποψη και δεν περιμένω την τελική εκβαση. Ατυχέστατο timing, διότι ο Γιοβάνοβιτς απολύθηκε μετά από 15 αγωνιστικές ως “πρωταθλητής χειμώνα” και στο -1 από την πρώτη θέση, ενώ επί Τερίμ και μετά από 26 αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε δυσχερέστερο σημείο.

Στον Γιοβάνοβιτς “χρεώθηκε” η αδυναμία του να επιβάλλεται και να κερδίζει στα ντέρμπι και γι’ αυτό επιλέχθηκε ο Τερίμ, ο οποίος γνωρίζει από πρωταθλητισμό και έχει εντελώς διαφορετική νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία από τον προκάτοχό του.

Όμως στα 7 ντέρμπι που κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού σε πρωτάθλημα και Κύπελλο μέτρησε 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες, αλλά με δυο προκρίσεις στα πέναλτι επί ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ.

Οπότε ούτε εδώ στοιχειοθετείται η ορθότητα της απόφασης.

Σύνοψη και Εκτίμηση

 

Ολοκληρώνοντας, πιστεύω ότι προβάδισμα στην κούρσα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος έχουν η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, λόγω ομοιογένειας, σταθερότητας, βαθμολογίας και βάθους ρόστερ, με ένα μικρό προβάδισμα στην ΑΕΚ, γιατί είναι η μοναδική από τους διεκδικητές που συνεχίζει με έναν μόνο στόχο και ένα παιχνίδι την εβδομάδα (ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ στα νοκ άουτ του Europa Conference League, ΠΑΟ τελικό Κυπέλλου), ο Ολυμπιακός από κει που έδειχνε καταδικασμένος, μετά την πρόσληψη Μεντιλίμπαρ έχει ξαναμπεί στην κουβέντα του πρωταθλήματος ακολουθώντας κατά πόδας και ο Παναθηναϊκός έπεται στην τέταρτη θέση ώντας διχασμένος ανάμεσα στα “θέλω” του προπονητή και τα “μπορώ” της ομάδας.

 

Βαγγέλης Μπίλλης

Ο Βαγγέλης Μπίλλης είναι ο νέος αθλητικός συνεργάτης στο anepikairos.gr. Με καταγωγή από την Λάρισα, από μικρός είχε μεράκι με τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο. Μπορεί ένας σοβαρός τραυματισμός να μην του επέτρεψε να έχει την συνέχεια που ήθελε, το ποδόσφαιρο όμως και τα ομαδικά αθλήματα τα είχε πάντα στην καρδιά του. Αυτό τον οδήγησε στην αθλητική δημοσιογραφία, χωρίς συλλογικές προτιμήσεις και γράφει απευθυνόμενος σε όλους. Του αρέσει να αρθρογραφεί, αλλά του αρέσει εξίσου να βρίσκεται σε γήπεδα και να παρακολουθεί από κοντά παιχνίδια. Μας υπόσχεται να μας μεταφέρει εικόνα με μια διαφορετική ματιά για τα αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Αν το ποδόσφαιρο θα έχει την μερίδα του λέοντος σε όσα γράφει, οφείλεται στην αγάπη του για τον βασιλιά των σπορ.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789