Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Βερμπαλισμός. Η πολυλογία από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Του Δημήτριου Π. Τοπάλη.

|| || ||

ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΣ

Η λέξη verba είναι λατινική και σημαίνει λόγια. Ο τίτλος επομένως του σημερινού άρθρου είναι η πολυλογία.

Έχω παρατηρήσει πάρα πολλές φορές, ότι κάποιοι άνθρωποι, όταν θέλουν να διατυπώσουν τα νοήματά τους, χρησιμοποιούν μακροσκελέστατες ανακοινώσεις, που συχνά αποδεικνύονται κουραστικές και δεν διαβάζονται από τους πολίτες.

Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν το μέτρο, στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν ή να ενημερώσουν τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την πολυλογία που κυριολεκτικά κουράζει.

Πρέπει όμως να θυμίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό αλλά η σκούφια του κρατάει εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια.

Για το λόγο αυτό οι Σπαρτιάτες αναγκάστηκαν από τους ηγέτες τους να μιλούν λακωνικά. Να χρησιμοποιούν, δηλαδή, στις απαντήσεις τους όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια.

Μας έρχεται πάντα στο νου η απάντηση που έδωσε ο Σπαρτιάτης στρατηγός Λεωνίδας στις Θερμοπύλες, όταν ο Ξέρξης απειλούσε ότι θα επιτεθεί και θα καταγάγει μία περήφανη νίκη.

Η απάντηση δόθηκε με δυο μονάχα λέξεις “ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη αξιοθαύμαστη απάντηση, που έδωσαν οι Σπαρτιάτες και δεν την καλογνωρίζει ο πολύς κόσμος.

Όταν ο Φίλιππος ο Β΄ κατόρθωσε να ενώσει όλους τους Έλληνες υπό το σκήπτρο του, για να ηγηθεί της εκστρατείας εναντίον των Περσών, αντιλήφθηκε ότι από το πάζλ της ελληνικής ενότητας, έλειπε ένα κομμάτι . Η Σπάρτη.

Έστειλε λοιπόν πρέσβεις στη Σπάρτη, για να απειλήσουν τους Σπαρτιάτες και να τους αναγκάσουν να συσστρατευτούν υπό το σκήπτρο του.

Οι πρέσβεις άρχισαν να λένε τα παρακάτω: Αν επιτεθεί ο Φίλιππος με τη μακεδονική φάλαγγα, που είναι ανίκητη θα σας διαλύσει.

Αν το ιππικό των Μακεδόνων με τα περίφημα θεσσαλικά άλογα ορμήσει στη Λακωνία δεν θα μπορέσετε να κρυφτείτε πουθενά.

Αν οι πεζέταιροι, που είναι πολύ γυμνασμένοι και σκληροί, έρθουν στη Λακωνία θα σας συντρίψουν κυριολεκτικά.

Είπαν κι άλλες απειλές οι πρέσβεις του Φιλίππου. Οι Σπαρτιάτες δεν υπέκυψαν, βέβαια, στις απαιτήσεις τους ούτε πτοήθηκαν. Αρνήθηκαν τα πάντα κι έδωσαν μια πραγματικά λακωνική απάντηση.

Είπαν στους πρεσβευτές του Φιλίππου μία μόνο διγράμματη λέξη : “ΑΝ” και αποχώρησαν από τη συνάντηση.

Υ.Γ. Πιστεύω πως δε σας κούρασα. Ευχαριστώ.

 

ΤΟΠΑΛΗΣ Π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789