Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2023

Ποια φάρμακα πρέπει να μην παίρνετε ποτέ με τον καφέ σας

|| || ||

Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να εγείρει την λειτουργία του στομάχου, αλλάζοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να διέλθουν οι τροφές μέσω του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, ο καφές μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε και να αλλάξει το πόσο γρήγορα απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ την ίδια στιγμή που παίρνετε τα φάρμακά σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργούν για εσάς.

Το 2020, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πολλά φάρμακα και πώς επηρεάστηκαν από τον καφέ.

Ανέφεραν ότι ο καφές “επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση, την μεταφορά, τον μεταβολισμό και την απέκκριση πολλών φαρμάκων”.

Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλα τα φάρμακα από την κατανάλωση καφέ. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια φάρμακα πρέπει να ΜΗΝ συνδυάζετε με τον καφέ και τι να προσέχετε.

Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, τότε ο θυρεοειδής σας αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη.

Φάρμακα για το κρυολόγημα ή την αλλεργία

Τα φάρμακα για το κρυολόγημα ή τις αλλεργίες χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους και συχνά περιέχουν διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η ψευδοεφεδρίνη.

Φάρμακα για τον διαβήτη

Εάν βάζετε ζάχαρη και γάλα στον καφέ σας αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί το φάρμακο για τον διαβήτη. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με διαβήτη.

Φάρμακα για το Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που οδηγεί σε απώλεια της γνωστικής λειτουργίας, δυσκολεύοντας τη σκέψη, την μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες στην καθημερινότητα του ασθενούς.

Φάρμακα για το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τους πνεύμονες, προκαλώντας φλεγμονή κι ερεθισμό στους αεραγωγούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και συριγμό και ένα αίσθημα σφιξίματος στο στήθος.

Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά σας λεπτά και εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ειδικά σε εκείνες που έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση.

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα η χρήση τους να έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Αντιψυχωτικά φάρμακα

Τα αντιψυχωτικά φάρμακα είναι χρήσιμα για άτομα που ζουν με σχιζοφρένεια, μανία, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και άλλα σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας. Δρουν αναστέλλοντας ορισμένους νευροδιαβιβαστές ή μπλοκάροντας τους υποδοχείς στον εγκέφαλο.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Είναι μια κοινή, αλλά σιωπηλή ασθένεια, καθώς σπάνια εμφανίζει συμπτώματα.

Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγει το σώμα, η οποία βοηθά να αισθάνεστε υπνηλία τη νύχτα. Η ορμόνη ενεργοποιείται με τη δύση του ηλίου, σηματοδοτώντας στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα για ξεκούραση. Η μελατονίνη πωλείται επίσης χωρίς συνταγή σε μορφή συμπληρώματος και χρησιμοποιείται ως βοήθημα ύπνου.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789