Δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο ομιλητικά και εξωστρεφή και πολλά δυσκολεύονται να «ανοιχτούν» και να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Ωστόσο, το να γνωρίζει ο γονιός τι απασχολεί, στενοχωρεί ή αγχώνει το παιδί του, ποιες είναι οι παρέες του και πώς περνάει την ημέρα του στο σχολείο ή γενικότερα, εκτός σπιτιού, είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε να μπορέσει να το βοηθήσει ή να επέμβει έγκαιρα όταν χρειαστεί. 

Με ποιους τρόπους, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε το απρόθυμο παιδί μας να μας ανοιχτεί; 

  1. Ανταποκρινόμαστε με προθυμία, αφήνοντας οτιδήποτε κάνουμε εκείνη τη στιγμή και στρεφόμαστε προς το παιδί.
  2. Ακούμε προσεχτικά. Όχι μόνο με τα αυτιά, αλλά με όλη μας τη στάση.
  3. Δείχνουμε ότι παρακολουθούμε, συνοψίζοντας κάθε τόσο τα λεγόμενα του παιδιού και κάνοντας μικρές διερευνητικές ερωτήσεις είτε για να διαπιστώσουμε ότι καταλαβαίνουμε σωστά, είτε για να βοηθήσουμε το παιδί να σχηματοποιήσει καλύτερα έννοιες ή συναισθήματα που δυσκολεύεται να εκφράσει.
  4. Δεν υποτιμούμε την αξιολόγηση του παιδιού για τα γεγονότα που μας αφηγείται. Ακόμη κι αν διαφωνούμε, δεν απαξιώνουμε τη γνώμη του. Δεν το προσβάλλουμε, δεν το ειρωνευόμαστε, δεν το μαλώνουμε.
  5. Ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας, ακόμη κι αν κάτι που ακούμε μας θυμώνει ή μας σοκάρει. Διατηρούμε την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία μας.
  6. Αν με τις αντιδράσεις μας τρομάξουμε το παιδί, είναι βέβαιο ότι δεν θα μας ανοιχτεί ξανά.
  7. Υιοθετούμε τον τύπο των «ανοιχτών ερωτήσεων»: «Πες μου για…», «Περίγραψέ μου…», «Τι σκέφτηκες/ ένιωσες…;», «Τι κάνουν οι φίλοι σου;», «Πώς πέρασες σήμερα;», «Τι νομίζεις για…;»
  8. Κάνουμε εμείς την αρχή! Το να μοιραστούμε μία εμπειρία της ημέρας μας με το παιδί είναι μια καλή αρχή, ώστε να το παροτρύνουμε να ανταποκριθεί, μοιραζόμενο κι εκείνο κάτι μαζί μας.
  9. Υπενθυμίζουμε συχνά στο παιδί μας ότι είμαστε διαθέσιμοι όποτε θελήσει να το ακούσουμε και δεν σταματούμε να το διαβεβαιώνουμε
  10. Η αγάπη, η κατανόηση και η αποδοχή, αποτελούν τα θεμέλια της καλής σχέσης.


 Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας στα :
 2333 304949
 www.dyslexiacenters.gr
 Ταγμ.Γεωργούλη 23, Αλεξάνδρεια Ημαθίας
#Dyslexiacenters #PavlidisMethod #alexandria #imathia #dyslexia #kids