Στην τακτική συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του δήμου Αλεξάνδρειας, τέθηκε θέμα με την πορεία του έργου στην πλατεία Ηρώου, που φαίνεται πως αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Όπως αναφέρεται, μετά το εισηγητικό σημείωμα του τμήματος μελετών και επίβλεψης έργων η ανάπλαση της πλατείας ηρώου, ποσού 489.987.76€ που ξεκίνησε την 5.8.2024 και πρέπει να τελειώσει μετά από ένα χρόνο, κατά το πρώτο τρίμηνο αντιμετώπισε προβλήματα, τα οποία καθυστερούν το έργο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι έγιναν διορθώσεις στα σχέδια και επαναπροσδιορισμός της θέσης που θα τοποθετηθεί το μνημείο, λόγω αστοχίας στα αρχικά σχέδια.

Επιπλέον η κατάρρευση δέντρου λόγω κακοκαιρίας ανάγκασε στην κοπή του όπως και η αφαίρεση ενός ακόμη δεντρου και δύο θάμνων που βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο.

Όλα αυτά ανάγκασαν την εταιρεία να εκτελέσει συμπληρωματικά έργα τα οποία επιφέρουν πρόσθετο κόστος, την μελέτη της οποίας κατέθεσε στην προϊσταμένη αρχή.

Με βάση τα παραπάνω η δημοτική επιτροπή έπρεπε να αποφασίσει για την συνέχιση ή όχι του έργου(!).

Είναι ευνόητο πως η απόφαση που πάρθηκε ήταν να συνεχιστούν τα έργα κανονικά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από τα παραπάνω το συμπέρασμα που εξάγει κάποιος είναι ότι:

1. Ανεβαίνει το κόστος της ανάπλασης(ποιος το πληρώνει;)

2. Το έργο δύσκολα θα παραδοθεί στην ημερομηνία που υπεγράφη στην σύμβαση.

Το θέμα είναι ότι όλο αυτό το πληρώνουν επαγγελματίες που βρίσκονται στον γειτονικό χώρο της πλατείας που γίνεται η ανάπλαση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα την δημοτική αρχή.

Αν μάλιστα προσθέσεις ότι τα δημοτικά τέλη ανέβηκαν 30% σε μια επιχείρηση της οποίας της έχεις κόψει την πρόσβαση στους πελάτες της, μιλάμε για τραγικές καταστάσεις και αποφάσεις.

Είναι δε περίεργο σε τέτοιες περιπτώσεις πώς ένας δήμος καλύπτεται νομικά. Γιατί μέχρι σήμερα βλέπουμε πως γίνονται συμφωνίες με εταιρείες για έργα με συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά στην πορεία των έργων πάντα υπάρχουν καθυστερήσεις και ''αβάντα'' του δήμου προς την εταιρεία ώστε να υπάρξει παράταση του έργου.

Κανένας μέχρι σήμερα δεν απαίτησε από κάποια εταιρεία να πληρώσει τα λάθη της, ούτε έβαλε δικλείδες ασφαλείας ώστε να παραδοθεί ένα έργο στην ώρα του.