Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ περισσότερο φόρο συγκριτικά με πέρυσι θα κληθούν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του βάρους να αποτυπώνεται στα εκκαθαριστικά του 2025.
Η αύξηση των εισοδημάτων αλλά και τα αόρατα μέτρα (μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αλλά και αυτόματη αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος) αναμένεται να στείλουν το βεβαιωθέν ποσό των χρεωστικών εκκαθαριστικών πάνω από τα 5 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην Ιστορία, ενώ άλλη μια πρωτιά για τη φετινή χρονιά θα είναι η εκτόξευση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων – πάνω από τα 15 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτά τα ρεκόρ –εφόσον φυσικά επιβεβαιωθούν και στην πράξη– το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να τα εκμεταλλευτεί για να χρηματοδοτήσει μειώσεις φορολογικών συντελεστών από το 2026.
Το στοίχημα είναι να προκύψουν στοιχεία –τα οποία θα γίνουν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– που να αποδεικνύουν ότι η αύξηση των εισπράξεων δεν είναι εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα της ενίσχυσης των εισοδημάτων, αλλά και του περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Με τον ΦΠΑ, το έργο του οικονομικού επιτελείου να πείσει την Κομισιόν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι πιο εύκολο.
Μετριέται η κατανάλωση και συγκρίνεται με τον ρυθμό αύξησης των εσόδων του ΦΠΑ. Αν ο τελευταίος είναι μεγαλύτερος, προκύπτει με μεγάλη σαφήνεια ότι τα μέτρα (ηλεκτρονικές πληρωμές, διασύνδεση ταμειακών κ.λπ., έλεγχοι ΑΑΔΕ κ.λπ.) έχουν αποδώσει.