Ο σκηνοθέτης James Cameron γνωστός για τις ταινίες του με τζίρους δισεκατομμυρίων Τιτανικός, Ράμπο, Άβαταρ, Άλιενς και κάτοχος 3 Όσκαρ, όταν το 1984 έγραφε το σενάριο του Terminator δεν ήξερε ότι τελικά αυτή η επιλογή του θα του άνοιγε τον δρόμο προς την επιτυχία.
Ο ίδιος ο James Cameron θέλησε να σκηνοθετήσει την ταινία, αλλά μετά την αποτυχία του στο «Πιράνχας 2» κανείς παραγωγός δεν δεχόταν να χρηματοδοτήσει το εγχείρημά του.
Τελικά μετά από διαβουλεύσεις συμφώνησε με την Αμερικανίδα παραγωγό Gale Anne Hurd, γνωστή σήμερα για την τηλεοπτική σειρά The Walking Dead, να της πουλήσει τα πλήρη δικαιώματα του σεναρίου, υπό την προϋπόθεση να σκηνοθετήσει ο ίδιος το έργο.
Το ποσό που συμφωνήθηκε ήταν 1 δολάριο. Τα κέρδη της ταινίας φτάσανε στα 79 εκατομμύρια και το 2008 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σημαντική ήταν η συμβολή του επίσης τότε ανερχόμενου ηθοποιού Σβαρτσενέγκερ που λέγοντας μια μόνο φράση «I’ll be back» εξομοίωσε με τον καλύτερο τρόπο το ρομπότ εξολοθρευτή.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Terminator, ο Τζέιμς Κάμερον κατέφευγε συχνά σε μια τακτική που αποκαλούσε «αντάρτικο φιλμ».
Σημαίνει ότι το συνεργείο παραγωγής και οι ηθοποιοί έφταναν γρήγορα σε μια καθορισμένη τοποθεσία, γύριζαν τη σκηνή και έφυγαν πριν φτάσει η αστυνομία, εφ όσον δεν είχανε την απαραίτητα άδεια του δήμου για τη χρήση συγκεκριμένων τοποθεσιών.
Έτσι κάποιοι από τους ανθρώπους που φαίνονται σε μερικές λήψεις είναι πραγματικοί καθημερινοί πολίτες που δεν γνώριζαν ότι συμμετείχαν σε ταινία.
Η ίδια τακτική χρησιμοποιήθηκε επίσης για επαναλήψεις λήψεων με τον Κάμερον να τηλεφωνεί και να ξυπνά τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στις 3 το πρωί για να τον συναντήσει σε συγκεκριμένη τοποθεσία με πλήρη ενδυμασία και να ξαναγυρίσει γρήγορα μια σκηνή.