Η επιφάνεια των ασφαλτοστρωμένων δρόμων απορροφά θερμότητα από τον ήλιο, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία τους, ειδικά σε θερμά κλίματα όπως αυτό του Κατάρ.

Το μπλε χρώμα, το οποίο έχει υψηλότερη ανακλαστικότητα από το παραδοσιακό μαύρο της ασφάλτου, βοηθά στην απορρόφηση λιγότερης ηλιακής ακτινοβολίας και στην αντανάκλαση μεγαλύτερου μέρους της θερμότητας.

Η μείωση της θερμοκρασίας στους δρόμους μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη ζέστη στην ατμόσφαιρα και βελτίωση της συνολικής θερμοκρασίας στην περιοχή. Επίσης, ενισχύει την άνεση για τους οδηγούς και τα οχήματα, συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής στις αστικές περιοχές του Κατάρ, ειδικά ενόψει της αυξημένης θερμοκρασίας που συχνά ξεπερνά τους 40°C.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών του Κατάρ να βελτιώσει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενόψει της αυξανόμενης κλιματικής πρόκλησης.

Το Κατάρ ξεκίνησε να βάφει μπλε τους αυτοκινητόδρομους ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος το 2019. Η πρώτη τέτοια κίνηση έγινε σε μια περιοχή της Ντόχα, όπου βάφτηκαν περίπου 200 μέτρα δρόμου μπλε.

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αρχή Δημόσιων Έργων του Κατάρ (Ashghal) και είχε ως στόχο να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του χρώματος στη μείωση της θερμοκρασίας του οδοστρώματος.

Αυτό το έργο έγινε ιδιαίτερα γνωστό λόγω της επικείμενης τότε προετοιμασίας της χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, καθώς το Κατάρ επιχειρούσε να βελτιώσει τις συνθήκες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.

Οι μπλε δρόμοι στο Κατάρ είναι κατασκευασμένοι από ειδικό υλικό. Η ψύξη από αυτό το υλικό επηρεάζει επίσης τα γύρω κτίρια και τους πεζούς.

Οι σκουρόχρωμοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι απορροφούν τη θερμότητα από τον ήλιο, καθιστώντας τους πολύ ζεστούς για να περπατήσετε ή να οδηγήσετε, ειδικά σε ζεστό καιρό, ενώ το μπλε αντανακλά το φως του ήλιου, βοηθώντας τους δρόμους να διατηρούνται πιο δροσεροί.

Αυτή η εμπειρία του Κατάρ μπορεί να προσκαλέσει άλλες χώρες του κόσμου να ακολουθήσουν αυτή τη νέα μέθοδο περιβαλλοντικής βελτίωσης.